Plante medicinale

 Plante medicinale pentru tratamentul gutei 
Disconfortul și durerile provocate de gută pot fi ameliorate și ținute sub control apelând la plante medicinale. 
 A venit momentul să deschidem cămara încărcată cu o mulțime de plante medicinale, ce ne pot ajuta să ținem sub control guta și să credem în ideea conform căreia guta tratată cu plante medicinale este posibilă.
Plantele medicinale ne-au inconjurat timp de secole pentru a ne ajuta in lupta impotriva multor boli. 
Guta poate fi tratata cu diferite plante, in special de cele care au proprietati anti- inflamatorii , cum ar fi Feriga(chiar vindecare), radacina de ghimbir ardei gras gheara diavolului scoarta de salcie alba frunze cretusca precum si lemn dulce(licorice) 
 
Ienuparul

Plantă ajutătoare în tratarea a peste o sută de boli, ienupărul poate fi folosit atât intern, cât şi extern în gută. Intern, este indicată infuzia de ienupăr, care se prepară din două linguriţe de fructe la 200 ml de apă clocotită.Se iau câte patru linguri pe zi din această infuzie. Cu rezultate bune se poate folosi şi uleiul esenţial de ienupăr, care favorizează eliminarea acidului uric. In gută, este indicată folosirea acestui ulei sub formă de băi la picioare (se adaugă în apă câteva picături). 
 
Merişorul


Ideal de folosit în infecţiile urinare, merişorul este recomandat şi în gută şi în reumatism. În gută se foloseşte sub formă de macerat. Se pun două linguriţe de frunze mărunţite de merişor în 100 ml de apă rece şi se lasă astfel un sfert de oră, după care se strecoară.
Se adaugă 100 ml de apă clocotită peste frunzele rămase şi se fierbe un sfert de oră. Se lasă 10 minute, se strecoară, după care se beau fracţionat ambele amestecuri.

 Afine (Vaccinum myrtillus)

  Se consumă 300 g de afine zilnic pe toată perioada afinelor.
S-a dovedit că este foarte utilă în scăderea nivelului acidului uric şi prevenirea crizelor.
Se poate folosi şi sub formă de ceai 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
  
 Feriga

  Frunzele sub forma de decoct sunt eficiente in artrita, guta si reumatism.
  Împotriva reumatismului se fac aplicaţii externe și băi.
 Specialiștii recomandă ca, ori de câte ori există ocazia, pe locurile cu dureri reumatismale să se aplice frunze proaspete de ferigă.
  În legătură cu tratamentele împotriva gutei – se pare că efectele preparatelor din această ferigă sunt salutare – se poate ajunge chiar la vindecare.
 
 Mesteacănul

- se foloseşte tratarea cu succes a gutei cu ajutorul curei pe bază de sevă de mesteacăn, administrată pe parcursul a trei săptămâni (un litru pe zi).
Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externă de cataplasme cu pulbere de scoarţă de mesteacăn pe articulaţiile afectate.
 -Ceaiul de mesteacăn este un alt aliat natural al celor cu gută. De două ori pe zi, la interval de patru ore, se poate consuma o cană cu ceai de mesteacăn preparat din două linguri de frunze la 200 ml de apă clocotită.
După ce se răceşte, trebuie adăugat în ceai un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
 
 Arinul

 Se beau două sau trei căni de ceai de arin, în fiecare zi.
 Pentru a pregăti această infuzie, aveți nevoie de linguriță de frunze uscate mărunțite și 200 ml de apă clocotită. Înainte de a strecura acest amestec, lăsați-l acoperit 20-30 de minute.
 
 
 
 Cireșul

 Pentru a pregăti un decoct sunt necesare  30 g cozi de cireșe și un litru de apă.
 Se fierbe 15-20 de minute, apoi nu uitați să strecurați. Din acest preparat se consumă două căni pe zi.
 
 
 
 
 Nucul

 Dacă nu vă plac variantele de mai sus, puteți face o infuzie din frunze de nuc. Cantitatea este de 100 g de frunze de nuc la 200 ml. Beți cu plăcere două sau trei căni pe zi.
 
 
 
   Cătina alba

– această infuzie se prepară din 2 linguri de fructe zdrobite și 500 de ml de apă clocotită și se acoperă. 
 Etapa de strecurare se execută după 30 de minute.
 Beți câte puțin de-a lungul unei zile.
 
 
 
 
  Pir

  - in scop medicinal, de la pir, se folosesc rizomii, tulpini subterane, care se recolteaza primavara
Decoct: se fierb 30 g de radacina în 1.5 l de apa, pana cand scade la jumatate, se consuma 50-100 g pe zi. Suc: radacina proaspata se spala si se stoarce înainte de a se folosi. Se consuma cate o lingura de suc în amestec cu lapte, supa sau apa. 
 
 
 Coacazul negru

– din acest ceai se consumă trei căni pe zi.
Se mărunțesc frunzele uscate de coacăz negru, se iau două lingurițe și se pun într-o cană de apă clocotită. După 15 minute, îl puteți savura liniștiți.
 
 

 Fasolea

  – Da, ați auzit bine fasole.
O lingură de teci uscate și mărunțite și 250 de apă rece.
 Puneți preparatul pe foc 20-25 de minute. Cum ne-am învățat deja îl strecurăm, înainte de a savura două sau trei căni pe zi.
 
 
 
 Urzică (Urtica dioica) frunze

  2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită.
Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară.
 Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte eficientă preventiv pentru a nu da voie să se depună cristalele de uraţi în organism. Se poate consuma perioade lungi de timp. Se poate deci consuma pentru a preveni crizele şi chiar pentru a elimina depozitele de uraţi din organism.
Rădăcină de urzică (Urtica dioica)- se pune 1 linguriţă de pulbere de rădăcină de urzică la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi, timp de 21 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate relua. Măreşte capacitatea organismului de a elimina acid uric.
 
 Hrean

 - Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută.
 - intr-o cană cu lapte cald se adaugă una sau două linguriţe de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.
 -1 linguriţă de rădăcină rasă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se va bea câte 1 cană din acesta timp de 10 zile, vă va ajuta să eliminaţi toxinele din organism.
 
 Seminţe de ţelină

  - 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită.
 Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea 3 căni pe zi. Au ca efect stimularea eliminării acidului uric din sânge.
Se mai poate consuma suc de ţelină în fiecare dimineaţă la trezire se va face atunci proaspăt 100 ml suc de ţelină din rădăcină şi apoi se consumă. Este bine să se facă acest lucru timp de minimum 30 zile consecutiv.
 
 Pedicuţă

• planta uscată se pune într-un săculeţ de dimensiuni mici, din pânză de bumbac,
 se aplică pe zona dureroasă timp de 15-20 minute, de 3-4 ori pe zi.
mesteacăn
• macerat: 3 linguriţe de frunze uscate se pun în 250 ml de apă clocotită şi se lasă 6 ore; când s-a răcit se adaugă 1 g de bicarbonat de sodiu; se consumă în două reprize, la interval de 4 ore
• tinctură: se pun 20 de picături de tinctură în 200 ml de apă, se iau de 2 ori pe zi, timp de 10 zile pe lună, timp de 6 luni
•  maximum 10 cataplasme cu tinctură, macerat sau sevă.
 
 Cicoare

 - combate reumatismul degenerativ, guta si artrita.
Ajuta la curatarea sangelui de impuritati
intern: decoctul de cicoare (puneţi 15-30 g de amestec de rădăcină, frunze şi flori la 1 I de apă, fierbeţi timp de 5 minute ,strecuraţi şi beţi 1 cană înainte de prânz şi de masa de seară) sau băuturi instant (adăugaţi 1 linguriţă cu vârf de cicoare instant la o cană de apă clocotită, adăugaţi lapte şi îndulciţi după gust).
Tinctura de cicoare: se foloseste
– extern: se toarna pe tifon si se panseaza zonele dureroase.
 
 Coada calului

– Indicatii terapeutice - diuretice (in reumatism si guta) si dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei)
 intern– se foloseste doar planta de camp sau de padure pentru:  anemie, guta, colecistita, reumatism, ulcer gastrointestinal, afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calculi;
Infuzie: se foloseste de catre persoane in varsta cu dureri reumatice, artritice si nevralgice.
Modalitate de preparare: 1 lingurita cu varf Ia 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 cesti pe zi, intre mese
Este recomandat pentru tratarea afectiunea prostatei, colica renala, guta, hemoroizi, reumatism, probleme articulare.
 
 Galbenele

 - se folosesc in bolile reumatismale ele constituie remediul diatezei artritice si gutoase ale reumatismului, in migrene, astm si hipertensiune arteriala.
Florile se culeg in tot timpul verii si se folosesc sub forma de infuzie (2 lingurite de flori uscate la 300 g apa) pentru uz intern, care se va bea fractionat, inaintea meselor, de 3 ori pe zi.
 
 Albastrele

- Ceaiul de albăstrele are puternice efecte calmante și antiinflamatorii asupra articulațiilor afectate de artrită, dar și asupra durerilor cauzate de reumatism: din o linguriță de flori la o cană de apă, se beau 3 căni pe zi, având proprietatea de a reduce ritmul de depunere a calculilor și chiar facilitează eliminarea lor. 
 
Bujorul de grădină

    -  în scopuri terapeutice, se utilizează rădăcinile, florile şi seminţele.
 Fitoterapia modernă recomandă rădăcina de bujor de grădină, doar ca adjuvant, şi numai sub forma unor extracte în prealabil dozate,  în tratarea unor boli articulare (reumatism, gută, coxartroză)
 
 
 
 
 Păpădie

  - se vor culege tijele florale de la păpădii înflorite şi se spală foarte bine, apoi se va rupe floarea şi zilnic, o perioadă cât mai lungă se va consuma câte 10 tije din acestea.
-infuzia din frunze de păpădie:  4 până la 10 g de frunze uscate în 150 ml de apă fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumaţi ceaiul de 3 ori pe zi.
-1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă rece, pentru 12 ore. Dimineaţa se încălzeşte până la fierbere şi se strecoară. Această cantitate se bea cu înghiţituri mici înainte de micul dejun şi la 30 de minute, după aceia. Păpădia este un foarte puternic diuretic.
 
 Troscot

 - Actioneaza asupra epiteliului renal favorizand cresterea cantitatii de urina eliminata.
 Diminueaza tensiunea arteriala, este un antiinflamator in combaterea reumatismului, in ulcer stomacal, hemoragii intestinale, guta, tuberculoza, afectiuni ale aparatului cardiovascular.
Ceaiul de troscot este recomandat în tratarea mai multor afecţiuni, precum gastrită, hemoroizi, bronşită, gută, obezitate,  celulită şi diabet.
2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
 
  Tătăneasă

Se prepara un macerat dintr-o lingurita de radacina de tataneasa maruntita sub forma de pulbere, care se lasa vreme de 24 de ore intr-o cana de apa la temperatura de 18-21 grade Celsius, dupa care se consuma nefiltrata. Se beau 3-4 cesti din acest preparat pe zi. Pe parcursul tratamentului se tine o cura de cruditati, care trebuie sa reprezinte 70% din alimentele consumate zilnic. Este bine sa fie consumate sucuri de morcovi, mere, sfecla rosie, care au un efect de drenare hepatica exceptional. Pe o perioada de cateva luni nu se consuma carne, alcool, zahar, margarina.

 
Nemtisor de camp

 - 1 lingurita de flori maruntite la 250 ml apa clocotita.
 Se acopera timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se consuma 2 cani pe zi. Decoct: O jumatate de lingurita de flori maruntite si o jumatate de lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Amestecul se fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 2 cani pe zi sau se face gargara, spalaturi vaginale.
  Tinctura: 20 g flori si planta maruntite la 250 ml alcool de 70 gr. Se lasa timp de 15 zile, dupa care se strecoara. Se consuma cate 10 picaturi din aceasta tinctura diluata in putina apa de 3 ori pe zi. 
 
 Untul-Pământului

- antiinflamator, rubefiant (uşor iritant al tegumentului), revulsiv (amplifică fluxul sanguin în zona aplicată: tegument şi ţesuturile învecinate) purgativ şi diuretic.
 Untul pământului este foarte util în artroze (spondiloză cervicală,artroza articulaţiilor mici) şi gută. Prin acţiunea rubefiantă stimulează fluxul - circulator sanguin în zona articulară, diminuând durerea şi ameliorând flexibilitatea. De asemenea, proprietăţile antiinflamatorii contribuie la reducerea durerilor articulare.
Numai uz extern, sub formă de tinctură din rădăcină sau, preferabil, unguent din rădăcină, aplicat de 3-4 ori pe zi în zonele dureroase. Combinaţia cu arnică îi amplifică efectele benefice.
 
 Nap


 (Brassica napus) - In scop medicinal se foloseste nu numai radacina, valoroase fiind, de asemenea, frunzele si semintele.
 Semintele contin un ulei comestibil. 
Afectiuni tratate:
Uz intern – cistita, litiaza urica, guta, bronsita, tuse, angina pectorala, enterita.
Uz extern – abcese, furunculoza, degeraturi, guta.
Mod de folosire:
Uz intern – Decoct din doua lingurite de pulbere de radacina la o cana cu apa fierbinte (200 ml). Se bea dimineata si seara cate o jumatate de cana.
Uz extern – Decoct dintr-o lingurita de pulbere de radacina la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 5-10 minure si apoi se strecoara. Se fac bai, gargara sau se aplica cataplasme in zona afectata .

Pentru tratarea gutei si a reumatismului sunt recomandate ceaiurile din urmatoarele amestecuri de plante medicinale: 
- flori de albastrele (Centaurea cyanus), 
- flori de galbenele (Calendula officinalis),
- flori de bujor de gradina (Paeonia officinalis), 
- fructe de ienupar (Juniperus communis), - tulpini de lasnicior (Solanum dulcamara), 
- scoarta de crusin (Rhamnus frangula),  
- flori de soc negru (Sambucus nigra), 
- cretusca (Filipendula ulmaria), 
- urzica mare (Urtica dioica), 
- scoarta de salcie (Salix fragilis - viminalis), 
- coada calului (Equisetum arvense), 
- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa); din care se beau, zilnic, din doua in doua ore, cate o ceasca de ceai cald. sau - teci de fasole (Phaseoluls communis), - frunze de afin (Vaccinium myrtillus), 
- coada soricelului (Achillea millefolium), 
- flori de porumbar (Hypericum perforatum), 
- coada calului (Equisetum arvense) din care se beau, zilnic, mai multe cesti de ceai cald.